fbpx
Otom autoservice blog

OTOM Autoservice: Wat is een APK keuring, hoe werkt het en waar komt het vandaan?

Als autobezitter ben je vast wel bekend met de APK keuring. Elk jaar moet je auto worden gekeurd om te controleren of hij nog veilig genoeg is om de weg op te gaan. Maar wat is een APK keuring precies, hoe werkt het en waar komt het vandaan? In deze blog gaan we dieper in op deze vragen.

Wat is een APK keuring?

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Dit is een wettelijk verplichte keuring voor voertuigen om te kijken of ze nog veilig genoeg zijn om de weg op te gaan. Tijdens de keuring wordt gekeken naar verschillende onderdelen van de auto, zoals de remmen, verlichting, banden en uitstoot. Als de auto aan alle eisen voldoet, krijgt hij een goedkeuring en kun je weer veilig de weg op.

Hoe werkt een APK keuring?

Een APK keuring kun je laten uitvoeren bij een erkend APK keuringsstation, zoals OTOM Autoservice. Tijdens de keuring wordt je auto op verschillende punten gecontroleerd, zoals hierboven genoemd. Dit gebeurt aan de hand van een checklist die is opgesteld door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). De keurmeester controleert onder andere de remmen, de verlichting en de banden van je auto. Ook wordt er gekeken naar de uitstoot van de auto.

Als je auto aan alle eisen voldoet, krijg je een goedkeuring en kun je weer veilig de weg op. Als er echter gebreken worden geconstateerd, krijg je een afkeuring en moet je de gebreken laten repareren voordat je weer de weg op mag.

Waar komt de APK keuring vandaan?

De APK keuring bestaat al sinds 1985 en is ingevoerd als maatregel om de verkeersveiligheid te vergroten. In dat jaar werd de APK keuring ingevoerd voor personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s. Sindsdien zijn de regels omtrent de APK keuring regelmatig aangescherpt om de veiligheid op de weg te waarborgen.

Inmiddels is de APK keuring niet meer weg te denken uit ons autolandschap en is het een belangrijk instrument geworden om de verkeersveiligheid te waarborgen. Elk jaar worden er duizenden auto’s afgekeurd omdat ze niet voldoen aan de eisen die gesteld worden aan veiligheid en milieu. Door deze keuring kunnen we erop vertrouwen dat we veilig de weg op gaan.

Wanneer moet je auto gekeurd worden?

De frequentie van de APK keuring hangt af van de leeftijd van je auto en het soort brandstof dat hij gebruikt. Als je een benzineauto hebt die ouder is dan vier jaar, moet je elk jaar een APK keuring laten uitvoeren. Voor dieselauto’s en auto’s op gas gelden andere regels. Een dieselauto moet bijvoorbeeld na drie jaar voor het eerst gekeurd worden en daarna elk jaar. Voor auto’s op gas gelden vergelijkbare regels als voor dieselauto’s.

Het is belangrijk om op tijd een APK keuring te laten uitvoeren, omdat het een verplichte keuring is. Als je auto niet op tijd is gekeurd, kun je een boete krijgen. Bovendien kan het gevaarlijk zijn om met een auto te rijden die niet aan de eisen voldoet. De keurmeester controleert tijdens de keuring of je auto nog veilig genoeg is om de weg op te gaan.

Naast de verplichte APK keuring is het ook verstandig om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren aan je auto. Door je auto goed te onderhouden, voorkom je dat er gebreken ontstaan die ervoor zorgen dat je auto wordt afgekeurd tijdens de APK keuring. Bovendien gaat je auto langer mee als je hem goed onderhoudt.

Als je auto is afgekeurd tijdens de APK keuring, is het belangrijk om de gebreken te laten repareren voordat je weer de weg op gaat. Als je zonder goedkeuring de weg op gaat, kun je een boete krijgen en ben je niet verzekerd bij een eventueel ongeval. De keurmeester geeft aan welke gebreken er zijn en wat er moet gebeuren om de auto weer goedgekeurd te krijgen. Je kunt de reparaties laten uitvoeren bij het APK keuringsstation, maar je mag ook zelf een reparateur kiezen. Let er wel op dat de reparateur gecertificeerd is om de betreffende reparaties uit te voeren.

Als de reparaties zijn uitgevoerd, moet je je auto opnieuw laten keuren. Dit kan bij hetzelfde APK keuringsstation als waar de eerste keuring is uitgevoerd, maar je kunt ook naar een ander keuringsstation gaan. Houd er wel rekening mee dat je binnen twee maanden na de afkeuring je auto opnieuw moet laten keuren. Als je te lang wacht, moet je de keuring opnieuw betalen.

Samengevat is de APK keuring een verplichte keuring die ervoor zorgt dat auto’s veilig genoeg zijn om de weg op te gaan. Tijdens de keuring wordt gekeken naar verschillende onderdelen van de auto, zoals de remmen, verlichting, banden en uitstoot. Als de auto aan alle eisen voldoet, krijgt hij een goedkeuring en kun je weer veilig de weg op. Als er gebreken worden geconstateerd, moet je deze laten repareren voordat je weer de weg op mag. Het is belangrijk om op tijd een APK keuring te laten uitvoeren en je auto regelmatig te laten onderhouden om gebreken te voorkomen.

Ga naar de bovenkant